Пятница, 17.05.2024, 04:52
Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
 

Главная » 2013 » Февраль » 20 » Як проконопатити лазню
20:57
Як проконопатити лазню
Як проконопатити лазню

Як проконопатити баню Якими б точними не були колоди, як би їх не підганяли один до одного, а все одно цільне дерево не може бути стабільним. Воно постійно змінює свої розміри. Природно, що між колодами будь-якої будови, а в особливості лазні, де спостерігається значний температурний перепад не тільки між внутрішньою температурою і навколишнім середовищем, а й між сусідніми приміщеннями з'являються щілини. Здавна питання як проконопатити баню і відповідь на нього визначав те, наскільки лазня буде теплою.

Якщо зруб лазні виконаний з тесаного колоди, то процес конопатки розтягується в часі приблизно до півтора років і його можна розділити на три етапи:

Перший етап. Конопатка стін при збірці зрубу. У більшості випадків для цього застосовують підсушений мох упереміш з клоччям. При цьому мох з клоччям укладають волокнами поперек колоди, залишаючи запас на підбиття з кожного боку. Після того, як колода укладено, прокладають наступне в цьому вінці. Тобто, попереднє ущільнення йде від вінця до вінця. Після збірки зрубу підбивають звисаючі волокна в щілини і переходять до другого етапу.

Другий етап. Конопатка стін після збірки зрубу. Як тільки зруб буде заведений під дах, і усередині приміщення буде сухо, можна виробляти перші подовжню конопатку. Враховуючи, що зруб ще не осів і не висох, конопатка має на меті захистити від продування зруб на час його висихання і опади. Конопатка проводиться зовні і зсередини зрубу. Для цієї роботи вже використовують лопатку і калатало. Лопатка - клин із твердого дерева, а калатало - та ж киянка. У Росії застосовують два перевірених часом способу конопатки - в розтяжку і в набір. Враховуючи, що після збірки зрубу щілини ще невеликі, застосовують спосіб в розтяжку.

конопатка лазні Третій етап. Конопатка стін після осідання зрубу. Проводять цю конопатку не раніше ніж через рік після збірки зрубу. При цьому лазнею потрібно користуватися, щоб вона зайняла своє стабільне положення. Як правило, за цей час на колодах з'являються глибокі усадочні тріщини, самі колоди вигинаються і викручуються, а щілини між ними стають значно ширше. Ця конопатка виробляється вже обома способами. Не можна забувати, що конопатка повинна проводитися по колу від вінця до вінця, щоб уникнути перекосу стін. Лише після проведення третьої конопатки можна приступати до робіт по додатковому внутрішньому утепленню парилки і облицювання лазні вагонкою.

Відповідь на питання як проконопатити лазню з оциліндрованих колод набагато простіше. Справа в тому, що коли колоди пропускають через устаткування, з них знімається велика частина внутрішньої напруги. Крім того, до обробки допускаються колоди, що мають певний відсоток вологості. Тобто, після обробки колоди зберігають свою геометрію практично без зміни. Процес конопатки спрощується істотно і зводиться до двох етапах.

Перший етап. Прокладка колод при збірці зрубу спеціальними композитними прокладками, виткані із льону та синтетичного волокна. Прокладки мають товщину два міліметри і продаються рулонами. Розмотують їх уздовж колоди і фіксують степлером. Ширина прокладок 12 см.

Другий етап. Конопатка колод після остаточної усадки. Сам процес за технологією нічим не відрізняється від конопатки звичайних колод, але обсяг цих робіт в десятки разів менше. У конопатці потребують в основному кути зрубу і верхні вінці.



[06.06.2015][Масло віск (масло воск)]
Масло с воском сатиновое (0)


Просмотров: 968 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Cвойства конопатки
Основные свойства конопатки являются:

     высокая натуральность
     высокая термостойкость
     высокая звукоизоляция
     Высокая тепловая инерция
     Хорошая паропроницаемость («дышащие»)
     Хорошая гибкость
     Стойкость к огоню и вредителям
     По своей сути герметичный
     Температурно устойчивая
TM "Konopatka"
0665627508

Календарь
«  Февраль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Реклама
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0