Воскресенье, 19.05.2024, 04:55
Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
 

Главная » 2014 » Ноябрь » 22 » Конопатка дерев'яного будинку. Як правильно її робити?
19:48
Конопатка дерев'яного будинку. Як правильно її робити?


У статті ми розглянемо наступні питання: - Як і чим конопатіть зруб, а точніше щілини між колодами дерев'яного будинку. - Конопачення будинку, з колоди, а також зрубу будинку з колоди.
Конопатка - це робота по заповненню та ущільненню пазів, щілин і зазорів між вінцями зрубу і в місцях кутових перерубов теплоізоляційним матеріалом: клоччям, сухим мохом, пеньком. Це дуже трудомістка ручна робота, що вимагає від її виконавців особливої майстерності і витривалості.

На Русі цю роботу виконували майстри - конопатники, мистецтво яких передавалося з покоління в покоління. Якість їх роботи цілком можна було оцінити взимку, коли наставали морози.
 
Етапи конопатки рубаних стін.
На жаль, шар міжвінцевого утеплювача, покладений в процесі будівництва зрубу, не дає повної гарантії від продування стін будинку. Крім того, в процесі експлуатації стіни дають серйозну усадку, і теплоізоляційні характеристики утеплювача знижуються, в результаті чого з'являються щілини і зазори між колодами і вінцями зрубу.
Для зменшення теплових втрат і поліпшення звукоізоляції дерев'яні будинки конопатят. Як правило, цю процедуру - конопатку будинку, виконують кілька разів. Перший раз конопатіть зруб потрібно відразу після його будівництва. Другий через рік-два після його часткової усадки. Третій через чотири - п'ять років після повної усадки зрубу.
 
Основні вимоги до проведення конопатки рубаних стін.
Роботи з конопатці будинку необхідно проводити послідовно по периметру зрубу, починаючи з нижнього вінця, при цьому ущільненню кутових з'єднань необхідно приділити особливу увагу.
При конопатці рубаних стін матеріали розстилають волокнами поперек паза і забивають їх у щілини таким чином, щоб волокна виступали з обох сторін зрубу не менше, ніж на 4-6 см. Цю роботу виконують за допомогою спеціальних пристосуванні, які також називаються «конопатками».
У ході ущільнення зазорів допускається періодичне додавання волокна (утеплювального матеріалу) до повного заповнення швів між поверхнею верхнього і нижнього колоди.
При укладанні волокнистого матеріалу потрібно пам'ятати, що конопатка може підняти висоту зрубу на цілих 15 см, тому, починаючи з самого нижнього паза важливо виконувати цю роботу по периметру всього зрубу (а не окремої стіни), в іншому випадку конопатка однієї окремої стіни може привести до перекосу всього зрубу.
 
Види конопатки рубаних стін.
Розрізняють два види ущільнення та утеплення стін зрубу - «в набір» і «в розтяжку»:
Конопатку дому «в розтяжку» застосовують в пазах і щілинах. Зробивши з клоччя пасмо, приставляють її до щілини (пазу) і забивають спеціальною лопаткою. Цю операцію повторюють до тих пір, поки не заповниться весь паз. Покладену паклю ретельно ущільнюють. Потім роблять з клоччя валик, вставляють його в паз і, захоплюючи виступаючими звідти волокнами (інакше він може вивалитися), з силою забивають.
У широких пазах і щілинах проводять конопатку зрубу «в набір» - з клоччя або пеньки звивають пасма і змотують їх в клубок. Потім з клубка «набирають» петлі і забивають їх у паз. Ширина пасом залежить від глибини і ширини паза між колодами.
 
Переваги і недоліки конопатки.
Безумовно, конопатка дерев'яних стін є хорошим способом утеплення. Перш за все, варто відзначити екологічність традиційно використовуваних матеріалів: клоччя, моху, пеньки.
 
Однак і конапатка має свої недоліки.
Перш за все, враховуючи трудомісткість її виконання, конопатка є досить трудомістким і дорогим задоволенням. При цьому слід розуміти, що для досягнення максимальної ефективності, зруб необхідно якісно проконопатити не один раз, за час його експлуатації. Не складно підрахувати величину фінансових витрат на дану роботу.
 
Проконопачених шви виглядають не дуже естетично і часто вимагають додаткової декоративної обробки швів шнурами, канатами з натуральних матеріалів або іншими матеріалами, що природно спричиняє додаткові витрати.
Так само слід згадати про те, що птахи (наші пернаті друзі) дуже люблять висмикувати і розтягувати паклю і мох з швів між вінцями зрубу. При цьому навесні це розтягування приймає просто загрозливих масштабів.
Крім того, якою б не був чудовим цей природний матеріал, але під дією ваги колоди, вологи, сонця, мнеться, і на наступний рік, як правило весною (або на початку літа) просто вивалюється з щілин. І потрібно під конопатіть місцями або конопатіть заново весь дерев'яний будинок або лазню.
 
Тобто конопатку зрубу дерев'яного будинку потрібно виробляти щорічно, або раз на два роки!
І не забудьте, перед тим як використовувати зібраний на болоті мох, його необхідно просушити! При просушування мох втрачає частину свого об'єму, тому заготовлювати його потрібно з деяким запасом.
Конопатку дерев'яного будинку або зрубу необхідно проводити одночасно з 4-х сторін, (як би оперізують кільцями) до це дозволить уникнути перекосу всього зрубу. Виконавши цю роботу зовні будинку, продовжити конопатіть зруб зсередини.




[05.02.2017][Деревянные дома]
Станок для точного виробництва деталей з брусу (0)


Категория: Натуральне утеплення будинку | Просмотров: 793 | Добавил: FreeDOM | Теги: Конопатка дерев'яного будинку. Як п | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Cвойства конопатки
Основные свойства конопатки являются:

     высокая натуральность
     высокая термостойкость
     высокая звукоизоляция
     Высокая тепловая инерция
     Хорошая паропроницаемость («дышащие»)
     Хорошая гибкость
     Стойкость к огоню и вредителям
     По своей сути герметичный
     Температурно устойчивая
TM "Konopatka"
0665627508

Календарь
«  Ноябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Реклама
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0