Воскресенье, 19.05.2024, 02:55
Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
 

Главная » 2014 » Ноябрь » 22 » Конопатка зрубу лазні
19:52
Конопатка зрубу лазні


Конопаткою називають процес утеплення будь-якого дерев'яного будови, у тому числі і лазні. Проводиться вона шляхом вбивання утеплювального матеріалу в щілини між колодами. Конопатка зрубу лазні проводиться для того, щоб утеплити приміщення, усунути зазори в вінцях, віконних отворах і перекриттях і запобігти протяги. Будь-яке дерев'яна будівля вимагає утеплення і правильного підбору матеріалу залежно від товщини бруса.

Матеріали та вимоги до них

Використовувані для конопачення матеріали повинні обов'язково відповідати наступним вимогам:

- Чи не виділяти шкідливих для людського організму речовин;

- Володіти низькою теплопровідністю;

- Чи не бути сприятливим середовищем для розмноження комах, плісняви і мікробів;

- Бути стійкими до впливу вологості і різкій зміні температури;

- Не втрачати свої теплоізоляційні властивості протягом тривалого періоду - не менше 20 років;

- Не мати сторонніх запахів.

У будівництві дерев'яних будинків і їх утепленні використовується безліч матеріалів для конопачення. Кожен їх них володіє особливими якостями і відповідає різним видам зрубу. Для конопатки бань використовуються такі матеріали:

- Червоний болотний мох. Цей природний матеріал перевірений століттями і здатний не тільки швидко вбирати вологу, але і віддавати її. Також цей матеріал відомий антибактеріальними властивостями і не дозволяє деревині гнити, створюючи в приміщенні природну здорову атмосферу. Єдиним недоліком цього матеріалу вважається його складна укладання. Для спрощення робіт його часто змішують з клоччям. Однак навіть у цьому випадку мох залишається найкращим матеріалом для конопачення лазні;

- Льноватин створюється зі стовідсоткового льняного волокна. Він володіє високими теплозахисними властивостями і є екологічно чистим. Він легко адаптується до вологості і при її підвищенні вбирає надлишки, а при зниженні навпроти - віддає. Ця особливість льону дозволяє підтримувати стабільний стан зрубу і дає йому промокати і загнивати. Цей матеріал виготовляється у вигляді довгої стрічки і використовується при конопачении «в розтяжку»;

- Джут проводиться в рулонах різної товщини з джутового волокна і широко застосовується для утеплення зрубів бань. Він відомий високою міцністю, стійкістю до вологи і високою теплоізоляцією. Джут практично не накопичує вологу, тому його можна укладати на сирі колоди;

- Джутове волокно є продуктом переробки джуту. Він широко використовується при конопатці зрубу і має схожі з клоччям властивості. Застосовується для укладання «в набір»;

- Пакля також має природне походження і є продуктом переробки конопель та льону. Має високі антисептичні та теплоізоляційними властивостями.

При утепленні лазень з якісного бруса товщина утеплювача повинна бути не менше 3-4 мм. При зменшенні цього значення утеплювач може не зберігати тепло, а при підвищенні товщини може ускладнитися конопатка глибоких зазорів і щілин.

Інструмент і способи конопатки

Способи конопатки зрубу лазні

При утепленні використовуються два способи - «в набір» і «в розтяжку». При способі «в розтяжку» утеплює матеріал розтягується вздовж колод, а при способі «в набір» матеріал укладається поперек колод, щоб він звисав з кожного боку по 5 см.

Конопачення лазні проводиться два рази - в процесі монтажу зрубу і після закінчення року, коли будівля дасть осадку. Технологія конопачення виробляється в залежності від проекту будови.

Перед вбивання утеплювача його згортають в валик або джгут і потім укладають і вбивають у колоди. У великі зазори укладається кілька шарів джгута. У цьому процесі не варто економити матеріал - зайвий спресується при усадці колод, що піде тільки на користь будові. У той же час занадто старанна конопатка може призвести до перекосу зрубу. Тому варто постійно контролювати стан колод і вчасно виправляти дефекти конструкції.

Корисні рекомендації

Для утеплення неприпустимо застосування синтетичних матеріалів. Для конопачення зрубу лазні необхідно використовувати натуральні утеплювачі.

конопатка кутів

Якщо для утеплення вінців використовується матеріал на основі повсті або шерсті його необхідно ретельно обробити захисним розчином.

У натуральному джуті міститься природна смола, яка захищає не тільки утеплювач, але і зруб від гниття. Крім цього він володіє високою швидкістю просихання. Через цих властивостей джут і вважається кращим утеплювачем для лазні зі зрубу.

Важливо врахувати, що матеріал для конопачення не повинен містити сторонніх включень. Наявність домішок невідомого походження і осипання матеріалу свідчать про те, що він виготовлений з вторинної сировини. Такий утеплювач, як правило, втрачає свої властивості і буде накопичувати вологу. Це потягне за собою псування зрубу. Низька ціна утеплювача також повинна викликати підозри про його якість.

Якісний матеріал і добре проведене утеплення гарантують бані довгий термін служби і хорошу теплоізоляцію.




[01.06.2014]
Какой межвенцовый утеплитель лучше? Джут, пакля, мох? Строим дом. (2)


Категория: Натуральне утеплення будинку | Просмотров: 791 | Добавил: FreeDOM | Теги: Конопатка зрубу лазні | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Cвойства конопатки
Основные свойства конопатки являются:

     высокая натуральность
     высокая термостойкость
     высокая звукоизоляция
     Высокая тепловая инерция
     Хорошая паропроницаемость («дышащие»)
     Хорошая гибкость
     Стойкость к огоню и вредителям
     По своей сути герметичный
     Температурно устойчивая
TM "Konopatka"
0665627508

Календарь
«  Ноябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Реклама
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0