Пятница, 17.05.2024, 09:59
Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
 

Главная » 2017 » Февраль » 5 » Початок будівництва будинку з брусу. Обряди та традиції..
19:07
Початок будівництва будинку з брусу. Обряди та традиції..

 

Перший вінець  - будівництво хати. ФотоКожний майбутній господар приватного будинку бажає, щоб в його оселі панували злагода та спокій, щоб минали лиха та негаразди його будинок. З давніх часів існують багато обрядів та звичаїв, пов’язаних з охороною будинку від нечистої сили, та плануванням щастя в новозбудованому будинку.  Це, особливо, стосується дерев’яних будинків з брусу та колоди, оскільки, саме вони, панували в часи наших пращурів. Зруби та хати з дерева оточені легендами та звичаями по їх охороні від злих духів.  Згадаємо частину тих обрядів при будівництві з бруса. 
Найголовніше - обрати правильну пору року для початку будівництва. Уникати слід високосного року. Краще всього починати будову хати вважалось весною чи літом. Найкраще закладати будинок у п'ятницю, у вівторок, четвер або в суботу. Намагайтеся закладати будинок на повний місяць. Перед тим  як закладати будинок, необхідно поцікавитись з церковного календаря дізнатися, чи немає у цей день дня якогось зі святих, і чи не "потурбуєте" ви його своїм будівництвом... Це стосувалося вибори часу будівництва.

Однак, одним з важливих факторів є вибір місця для будинку з брусу.  У слов'янських будівельних обрядах дуже велике значення надається вибору місця будівництва будинку. Першим етапом іноді був вибір місця розташування будинку, а іноді - вибір та заготівля лісу для його будівництва. Іноді ділянку вибирали після того, як ліс був уже заготовлений або зруб вже зібраний.

Непридатним для нової забудови визнавалося згарище  від згорілого будинку. В північних районах місце для будинку вибирали по мурахах. Мурах разом зі сміттям з мурашника поміщали в берестяну коробочку і залишали її на ніч на місці, наміченому для будівництва.  Вважалося, що при вдалому виборі місця, мурашки залишалися в коробочці, а до покладеного в неї сміття додавали ще нового. Якщо ж мурахи покидали коробочку - місце визнавалося категорично непридатним для будівництва. Сприятливим вважалося  розташування зрубу дерев’яного будинку на відкритому місці, на деякому підвищенні, але не на горбі, або ж у долинці, але не в яру, де може бути сильний вітер. Це - щоб щастя не видуло. Вважалося поганим ставити будинок в тому місці, де проходить дорога або стежка, оскільки дорога з'єднує свій мир з чужим, а на рівні ритуально-міфологічних значень є початком або продовженням світу мертвих.  Ставити будинок на місце колишньої  брами - погана ознака, оскільки через ці ворота могли ходити люди , що мали погану репутацію і вроки (зглаз). Категорично не будували в місцях де стояла лазня; на спірній ділянці землі, там, де були знайдені людські кістки; де дикі звірі задрали домашню тварину, де перекинувся віз.
Ритуали будівництва. ФотоОсь тепер, коли майбутній забудовник вже достатньо наляканий і не знає куди ж йому поставити хату на маленьких 10 сотках виділеної землі, ми перейдемо до опису самого початку будівництва - укладання першого вінця зрубу. По кутах майбутньої будови господар насипає купки зерна. Якщо на ранок наступного дня зерно виявляється незайманим, то місце вважається обраним вдало. Поворушене зерно - ознака нещасливого місця.  За часів, коли ще існувала Харківська губернія, в ній був такий звичай. Запланувавши під хату місце, по заході сонця, потайки, щоб ніхто не помітив, насипають по чотирьох кутах його невеликі купки жита (житнього зерна) в наступному порядку: спершу насипають купку жита там, де буде святий кут хати ( в якому ставили ікону), потім там, де буде піч , далі - там, де сходяться причілкової і глуха стіни і, нарешті, в дверному кутку, а посередині між купками жита ставлять іноді маленький з паличок хрестик. Коли буде поворушена тільки зернова купка що на святому куті, то хату можна ставити на обраному місці, не побоюючись ніяких поганих наслідків, бо сила святого кута перемагає всяку ворожу нечисту силу!
Безпосереднє зведення будинку починалося з установки обв'язки. В деяких народів це був перший вінець, або вінець на рівні якого згодом настеляється підлога. Це була найважливіша подія в будівництві! Для забезпечення благополуччя життя в майбутньому зрубі будинку господар підкладав під нього в передньому кутку монету, крило рябчика або дикої качки; в сусідньому кутку - осине гніздо або жмут вовни; під червоний кут - першу тріску, що зберігається господарем з початку рубки зрубу; під місце порога - жменя борошна. Це символи достатку, обереги, охоронці від нечистої сили і ознаки  щастя та здоровця.  ритуал початку будови. ФотоПри спорудженні окладу для споруджуваного будинку обов'язково запрошувався священик, але після вчинення цього акта збереження святості споруджуваного будови брав у свої руки господар будинку. Важливим є що цю роботу мав виконувати майбутній господар, який сам не приймав участі у закладанні першого вінця, а слідкував за тим що під час цієї процедури ніхто не втручався у процес будівництва.
Після завершення окладу (обв’язки) будівельні роботи переривалися і господар будинку влаштовував для будівельників рясне частування. Усередині зрубу вовною вгору стелили принесену господинею хорошу овчину, розкладали на ній страви та напої, учасники святкового обіду сідали колом і приступали до трапези. Великі надії покладає господар будинку на будівельників. Оскільки вони під час вкладання першого вінця вигукували закляття проти нечистої сили і символічними рухами сокири утверджували добро в майбутній хаті. За це господар щиро віддячував їм їжею, випивкою та грішми, які називалися "обкладним" .
Ось деякі народні прикмети, що використовують славянські  народи при будівництві зрубів:
• На тому місці, куди вдарила блискавка, не можна ставити будинок.
• На тому місці, де був мурашник, не можна ставити будинок - смертність і хвороби будуть серед мешканців.
• Коли закладають фундамент будинку, то під нього необхідно покласти ладан - для святості, шматочок вовни - для тепла і срібну монетку - для багатства.
• При будівництві будинку навхрест дерева не можна класти, щоб не було в будинку небіжчика.
• Піч в будинку необхідно класти на чверть - тепліше буде.
• При будівництві будинку не можна використовувати деревину тополі.
• Ставити нову хату на місці бані не дозволялося!
Перший удар сокирою по окладу (першому вінцю) повинен відколоти тріску  таким чином щоб вона впала всередині хати. А щоб все відбувалося за таким планом - звертайтеся до професіоналів!




[24.10.2014][Натуральне утеплення будинку]
Утеплюються ДЕРЕВ'ЯНИЙ БУДИНОК: ГЕРМЕТИЗАЦІЯ АБО Конопатку? (0)


Категория: Деревянные дома | Просмотров: 477 | Добавил: Kakaby | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Cвойства конопатки
Основные свойства конопатки являются:

     высокая натуральность
     высокая термостойкость
     высокая звукоизоляция
     Высокая тепловая инерция
     Хорошая паропроницаемость («дышащие»)
     Хорошая гибкость
     Стойкость к огоню и вредителям
     По своей сути герметичный
     Температурно устойчивая
TM "Konopatka"
0665627508

Календарь
«  Февраль 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Реклама
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0